taller práctico de construcción de pared de barro y piedra (2011)

descripción: TALLER PRÁCTICO DE CONSTRUCCIÓN DE PARED DE BARRO Y PIEDRA
localización: INCA, MALLORCA
fecha: 2011



Taller práctico de construcción de pared de barro y piedra, dirigido por Miquel Ramis, de ArtifexBalear

“PARET EN VERD: Mur o part feta de pedres assentades amb mescla de calç i grava o amb una altre classe de morter.”
(Diccionari de l´Art i dels Oficis de la Construcció. Miquel Fullana)

PROCEDIMENT:

Primer porguem la terra.

“PORGAR: Netejar la terra. Arena, grava, guix o altre matèria, fent-la passar pel porgador.”
“PORGADOR: Garbell de malla estreta que serveix per porgar la grava, sorra, calç i altres materials. Criba”



I fem el fang (terra porgada i aigua) a la banyera.

“CÀVEC: Espècie d´aixada que te la fulla en forma de pala triangular, sensiblement corbada, subjecta per la part ampla a un mànec de fusta; serveix per a omplir senalles de terra, grava...etc. Azadón”


Mentre, triem i piquem la pedra.

“PICAPEDRER: El qui té per ofici construir cases: paleta que també sap picar i tallar les pedres que ordinàriament es necessiten. El qui treballa les pedres”
“PICAR: Obrar una pedra per a fer-li la cara bona, quadrejar-la, tallar-hi motllures…”
“MARTELL DE PICAPEDRER: Eina composta d´una peça de ferro amb un ull central on va ficat un mànec de fusta, i que serveix per a picar, clavar Claus, batre metalls…Hi ha moltes classes de martells, i generalment cada ofici té el seu tipus, la forma i grossària dels quals està adaptada a la funció a què estan destinats.”



Per a les primeres filades, cantoneres i últimes filades fem fang de porc.

 “FANG DE PORC: Mescla que es fa de tres parts de terra per una de calç, ben pastada amb aigua, i que s´empra com a morter per fer paret de pedres, marges en verd, encallar teules…Mortero de barro, pece”


Començarem amb les cantoneres, farem una de marès i l´altre amb pedra.

“CANTONERA: Cadascuna de les pedres tallades que formen cantonada d´un edifici, especialment quan serveix de lligada o reforç a la resta de la paret que és de tàpia o fet de pedres sense obrar. Sillar de esquina”


Preparem el marès per a les cantoneres.

“MARÈS: Pedra de bon treballar, abundant a les Balears, que es treu d´uns dipòsits d´arenes marines consolidades del període quaternari, i s´empra en la construcció d´edificis. Piedra arenisca. Cada peça d´aquesta classe de pedra; mitja, canto. Sillar
“VERDUC : Serra llarga, de fulla ampla i amb un mànec vertical de fusta a cada extrem, que manejada per dos homes que la mouen horitzontalment, serveix per a serrar pedra maresenca. Tronzador”




Ajustem el marès.

“TALLANT: Eina per a picar i rebaixar pedres maresenques, consistent en dues fulles, ample i amb tall, que formaven una sola peça amb un ull central o canó dins el qual passa el cap del mànec, que és de fusta. És l´eina que empren els trencadors de marès per adobar les peces a la pedrera. Trinchante”




Fem un arc al mig, i la paret en verd va creixent amb molta feina. Per poder pujar el fil, ajustem les cantoneres amb morter de ciment mallorquí.

“MORTER DE CIMENT MALLORQUÍ: Pasta feta amb arena i ciment mallorquí (3:1) amb aigua que s´empra per a referir les juntes.”

Per fer l´acabat de la paret en verd, utilitzem també morter de ciment mallorquí i fem servir la paleta i l´esquerrana.

“ESQUERRANA: Paleta de picapedrer o mestre de cases, de forma plana curvilínia i acabada en punta, amb un capçalet vertical a darrere, on va el mànec; és més grossa que les de pastar, i l´empra el mestre o l´oficial, aguantant-la amb la ma esquerra, per tenir-hi el morter que necessita i que va agafant amb una paleta més petita manejada amb la mà dreta. Paleta grande”


Admirem l´obra acabada amb cares de satisfacció i esgotament. Gràcies Miquel!